Hem

Kontaktuppgifter

Hitta ett äldreboende nära dig

Humanas äldreboende finns från Trelleborg i söder till Gävle i norr.

A large building

Populationen i Sverige blir äldre 

Humana startar äldreboende i egen regi för att hjälpa till att minska på platsbristen inom äldreomsorgen. Vi ser bara början på en snabbt växande efterfrågan på nya äldreboenden då många av befintliga byggnader dessutom inte är anpassade eller kompatibla med de krav och förväntningar som finns. Vi tar med oss våra erfarenheter från våra befintliga verksamheter och fångar upp goda idéer från medarbetare och kunder.

Vi bygger moderna hus med den nyaste tekniken inom både hjälpmedel, ljussättning och dekoration integrerat i byggnationen. Lägenheterna är fyllda med smarta funktioner och smakfull inredning.

Visionsbild av ett nytt stort äldreboende.

Strängnäs - nytt äldreboende år 2025

Under 2022 skrev Humana avtal med Strängnäs kommun för ett nytt äldreboende med 100 lägenheter i kommunen. Upphandlingen innefattade både att bygga och att driva boendet. Boendet planeras att öppnas under våren 2025 och avtalstiden är på totalt 20 år.

Läs mer om projektet i Strängnäs

Design i gemensamma utrymmen som ger en känsla av hemtrevnad

Vi arbetar med naturmaterial och växtlighet för att skapa en känsla av ro och ge våra gemensamma utrymmen ett hemtrevligt och mjukt intryck. Möblerna i de gemensamma rummen följer samma färgskala och ger en harmonisk känsla. Vi har stora gemensamhetsutrymmen vilket innebär att det finns möjlighet till sociala aktiviteter. Våra kök har en öppen planlösning för en trevlig måltidsmiljö, vilket även ger möjlighet att delta i matlagning och bakning. Vardagsrummet med utgång till stora inglasade balkonger ligger i anslutning till köket för enkel översyn samtidigt som det ger luftighet och rymd. Vi har även aktivitetsrum, spa, gym och samlingssal för att möjliggöra ett varierat liv fyllt av livskvalitet.

Trädgårdar och växtlighet på balkong och takterrass

Vi utformar trädgården till en blomstrande oas för olika typer av aktiviteter. Trädgården ska uppmuntra till både fysisk aktivitet och avkoppling samt vara tillgänglig för promenader och utevistelse.

Från vänster i bild: Takterrassen på äldreboendet Humana Åby ängar i Norrtälje, takterrassen på äldreboendet Humana Södra Järnvägsgatan i Växjö samt växthuset på äldreboendet Norrgårdshöjden i Åkersberga, norra Stockholm.

Innovation

För att möta framtidens krav och förväntningar är Humana med och skapar tekniska plattformar som underlättar administration och automatiserar processer som idag tar tid från verksamheten. Vi förbereder våra äldreboenden med kraftfulla digitala nät för att säkerställa uppkoppling för alla som bor i huset samt för att säkerställa system och tjänster. 

  • Komfortkyla
    Våra egen regi-byggnader är utrustade med komfortkyla, en slags framtidssäkring redan idag av de faktiska klimatförändringar som sker. Det innebär att våra äldreboenden klarar av att hålla en temperatur som är klart under den temperatur som är utomhus, i hela byggnaden. På så sätt lyckas vi hålla våra äldreboenden svala även under varma sommartider.

  • E-hälsa
    Med hjälp av ny teknik inom larmsystem och e-hälsa kan vi erbjuda de boende nya tekniska hjälpmedel. Med rötter inom personlig assistans ser vi på Humana det som självklart att så långt det är möjligt uppmuntra våra kunder till ett självständigt liv. Med teknik så som GPS, kameror, fallsensorer och hotell-lås har vi möjlighet att erbjuda både trygghet och frihet för de boende.

  • Digitala system
    För att kvalitetssäkra vår läkemedelshantering arbetar vi med e-signering. Vårt kvalitetsledningssystem finns tillgängligt digitalt och personalen kan därmed enkelt nå det i verksamheten. Personalen har ett eget så kallat smartcard för säker inloggning. Det innebär att personalen inte är bunden till ett kontor när de ska dokumentera utan har tillgång till Humanas verksamhetsrelaterade stödsystem på alla platser i huset.

  • Digitala skärmar
    Med hjälp av digitala skärmar kan vi på ett överskådligt sätt publicera aktiviteter, menyer och bilder från verksamheten. Fördelen med digitala skärmar är att man snabbt kan gå ut med viktig information och att all information uppdateras samtidigt. Det ger anhöriga, boende och personal en insyn i det som görs och planeras i verksamheten. Det skapar ökad delaktighet och trygghet.

Belysning

Belysning har stor betydelse för välmående och trivsel. Vi använder oss av en dynamisk belysning som ger ett behagligt sken och kan styras över dygnet för att stödja dygnsrytmen. Till exempel kan belysningen i matsalen förstärkas, samtidigt som den blir svagare i korridorerna när det är dags för måltid. I varje lägenhet finns en sänggavel med inbyggd ljusramp som tänds via en rörelsedetektor på golvet när du kliver upp på natten för att minska risken för att ramla.

Humana vann 2017-års Ljuspris för sin belysning på Humana Södra Centralgatan i Gävle. Läs mer om ljuspriset här!

God ljusmiljö - en viktig faktor för livskvaliteten

I brist på ett belysningskoncept anpassat för äldre valde Humana tillsammans med Ljusrum att utveckla ett eget koncept med människan i fokus. Vid utvecklingen har fokus legat på det funktionella perspektivet och att ge en högre livskvalitet till våra äldre med en design som dessutom skapar hemtrevnad och värme. Belysningen är planerad för både öga och sinne och skapar en miljö som är stimulerande både synmässigt och känslomässigt.

Utgångspunkterna i projektet var bland annat hur äldre människor ofta upplever:

  • ökat behov av ljusstyrka
  • ökad bländningskänslighet
  • svårare att adaptera från ljus till mörker och vice versa
  • försämrat mörkerseende
  • behov av ett tydligt kontrastförhållande, men också mjuka övergångar däremellan

Lägenheten har grundläggande belysning för att skapa en trivsam och ombonad miljö med hemkänsla. Denna skapar en bra ljusmiljö oavsett om den boende har med sig egna armaturer eller inte. Allt ljus kan regleras via tre tryckknappar som sätter igång tre olika ljusscener - mycket, mellan, släckt. För att minska risken för fallolyckor finns det en nattljusscen som via rörelsesensorer aktiverar en spot vid badrumsdörren. Även ljuset i korridoren ändras över dygnet så att de boende kan få en känsla för vilken tid på dygnet det är.